Je bent hier:  Home arrow Mensen arrow M arrow Rita van Montfrans: Mijn leven was een mislukking

Rita van Montfrans: Mijn leven was een mislukking PDF Afdrukken
maandag 16 februari 2015
Rita van Montfrans"Mijn hele leven was zonder liefde, al vanaf mijn kinderjaren," vertelt Rita van Montfrans. Ze trouwde als tiener, werd mishandeld, scheidde. "Toen stortte mijn wereld in en ik raakte verslaafd aan alcohol, drugs, pillen enz." Na een mislukte poging tot zelfdoding roept ze God aan, want stel dat Hij echt bestaat...

Het was doodstil in die donkere ziekenhuiskamer. Op een afstand hoorde ik de geluiden van de verpleging die druk aan het werk was. "Waarom," vroeg ik mijzelf af, "hebben ze zoveel moeite gedaan om mij terug te halen, ik wilde toch voor altijd rust!" Niet voor niets had had ik getracht een einde aan mijn leven te maken, ik wilde niet meer.

Elke zuster of broeder die om het hoekje kwam kijken moest het ontgelden, ik wilde met rust gelaten worden en ik was boos en opstandig omdat het voor de zoveelste keer niet gelukt was.

Mijn leven één grote mislukking

Ik wilde dood en niet meer leven. Ik was moe van het vechten tegen de drugs en de eenzaamheid en ook aan het gemis van liefde waar ik mijn hele leven zo wanhopig naar verlangde. Ik had in alle opzichten gefaald en mijn hele leven was een grote mislukking.

Naar mijn kinderen en mijn familie toe had ik een enorm schuldgevoel omdat ik er zo'n bende van had gemaakt. Er bleef voor mij maar een ding over: eruit stappen om voor altijd van deze pijn en dit verdriet verlost te kunnen zijn.

Stel dat Hij echt bestaat...

Toen, op die ziekenhuiskamer, herinnerde ik mij dat er ooit eens lieve mensen waren die mij van God en Jezus hadden verteld, dat Hij liefde was, genadevol en vergevingsgezind. Dat deze Jezus aan het kruis was gestorven voor alle mensen, voor zondaars en misdadigers, voor de zwakken en de zieken, voor de armen en de rijken, dus ook voor mij. Daar begon ik toch wel over na te denken en ik dacht: "Stel dat dit nu allemaal eens waar is, dat Hij echt bestaat en Degene is die van alle mensen houdt, dus ook van mij."

Ik wist niet wat er toen met mij gebeurde, maar ik schreeuwde het uit in mijn binnenste. Ik besefte dat ik eigenlijk helemaal niet dood wilde, maar wilde leven, alleen ik wist niet hoe. Voor het eerst in mijn leven riep ik Zijn naam aan. Ik was in tranen en smeekte Hem: "O God, wanneer U dan echt bestaat en bent wie U zegt dat U bent, laat mij dan zien hoe ik moet leven, want ik kan het niet en weet ook niet hoe? Wilt U mij helpen alstublieft en het mij laten zien?"

Als een warme deken

Toen wist ik dat Hij echt bestond. Dwars door mijn tranen heen en de storm die in mij woedde, ervoer ik Zijn liefde. Hij was bij mij en gaf mij een rust die ik nog nooit had gevoeld. Het leek alsof het licht in de kamer aanging en ik hoorde een zachte en lieflijke stem in mijn hoofd die zei: "Keer dan terug naar Mij, Ik zal je helpen, elke keer wanneer je Mij aanroept. Geef je hart aan Mij en volg Mij en Ik zal je leven geven in overvloed."

Daar lag ik dan op die ziekenhuiskamer die ineens niet meer kil en angstig aandeed, mijn verstand probeerde het te begrijpen maar ik voelde alleen warmte, het leek alsof iemand een warme deken over mij heen legde. Toen wist ik dat het alleen maar de stem van Jezus kon zijn geweest, en ik gaf mijn hart aan Hem en besloot Hem te volgen.

Nieuw leven

De volgende dag mocht ik naar huis en ik zocht direct contact met de mensen van de gemeente die mij voor het eerst over Hem en het evangelie hadden verteld. Ik had nog een lange weg te gaan en wist dat ik hulp nodig had en mensen die mij dicht bij de Heer konden houden, want ik begon aan een heel nieuw leven.

Het afkicken van 22 jaar drugsgebruik begon en het was heel zwaar, maar wat heb ik hierin de liefde en de kracht van mijn Verlosser mogen ervaren. Ik hoefde het niet meer alleen te doen. Hij was al die tijd bij mij en genas mij op wonderbaarlijke wijze. Hij bracht liefdevolle mensen bij mij die met mij baden, voor mij zorgden zonder mij te veroordelen.

Na vier weken was ik al zo opgeknapt dat ik naar de samenkomsten kon gaan, en toen kon mijn relatie met Hem pas echt gaan groeien. De bijbel werd voor mij het boek der waarheid. Ik kon maar niet ophouden met lezen. Ik sloeg geen samenkomst en Bijbelstudie over, want ik wilde alles weten over die God, die de Weg de Waarheid en het Leven is.

Oude leven

Hij liet mij de waarheid zien over mijn eigen leven. De leugen waarin ik altijd had geleefd. Hij haalde mij vanuit de duisternis naar het licht en gaf mij een heel nieuw leven. Wat een genade en liefde gaf Hij mij vanuit Zijn Vaderhart! Al mijn zonden, die ik had begaan, mocht ik bij Hem brengen en Hij vergaf ze mij. Elke keer als ik Hem nodig had, was Hij daar of het nu dag of nacht was. Hij is een God van vertrouwen en Zijn woord houdt eeuwig stand en op die belofte mag ik staan. Hij is er wanneer ik verdrietig ben, maar ook als ik blij ben, zwak of ziek.

Mijn hele leven was zonder liefde, al vanaf mijn kinderjaren. Ik had te maken met incest. Ik trouwde en kreeg veel te jong kinderen (16 jaar).

Mijn man raakte verslaafd aan alcohol en geestelijke en lichamelijke mishandeling vielen mij ten deel. Hierdoor was een scheiding onvermijdelijk, met als gevolg dat mijn kinderen in een pleeggezin terecht kwamen.

Toen stortte mijn wereld in en ik raakte verslaafd aan alcohol, drugs, pillen enz. met als gevolg dat ik te maken kreeg met criminaliteit, prostitutie, oplichting en fraude. Mijn negatieve zelfbeeld groeide en resulteerde in een groot minderwaardigheidscomplex. Ik kon niet van mijzelf houden en daardoor ook niet van iemand anders. Ik vertrouwde mijzelf niet en anderen al helemaal niet. Ik ondernam verschillende zelfmoordpogingen die allemaal op de een of andere manier mislukten - Gods hand was daarin - en zo leefde ik door met die grote leugen, tot de dag dat ik Jezus mocht ontmoeten.

Hij wil er voor je zijn

Nu leef ik elke dag met hem. Bij Hem mag ik schuilen. Hij kocht mij vrij met Zijn kostbaar en dierbaar bloed. Hij maakte mij vrij van alle dingen die in het verleden waren gebeurd, al het oude is weggedaan en ik ben vernieuwd. Hiervoor wil ik Hem elke dag danken, loven en prijzen en Zijn naam groot maken. Ik ben dankbaar dat ik Zijn kind mag zijn en Hem heb mogen leren kennen. Wat mij mijn hele leven onmogelijk leek, heeft Hij mogelijk gemaakt, zo groot en almachtig is Hij.

En Hij wil niets liever dan voor iedereen zorgen, dus het maakt niets uit wat voor problemen je hebt, hoe diep je in de put zit, hoe groot je verdriet is, wat je ook gedaan hebt, wanneer je Hem toelaat in je hart, is Hij er voor je en bij je. Wanneer je de deur van je hart voor Hem open zet en Hem in jou Zijn werk laat doen, zul je nooit meer alleen zijn. Hij zal je wonden helen en je tranen drogen. Hij zal je vervullen met Zijn onvoorwaardelijke liefde en Heilige Geest. Doe het nu en wacht niet langer,want Hij wacht op jou. Wat Hij voor mij heeft gedaan, wil Hij ook voor jou doen.

Gods liefdevolle zegen, Rita

Rita van Montfrans 

Rita van Montfrans, 2003


Rita van Montfrans werkte voor de Stichting Voorkom en gaf op scholen voorlichting over drugs. Zij overleed in 2014.

Wilt u naar aanleiding van dit verhaal reageren naar Keerpunt of wilt u weten hoe ook u kunt veranderen? Stuur dan een e-mail naar Keerpunt.

© Keerpunt, 2003, 2015

 
© 2022 Keerpunt
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.