Je bent hier:  Home arrow Mensen arrow J arrow Jochiena: Alles kwijt

Jochiena: Alles kwijt PDF Afdrukken
vrijdag 07 mei 2010

JochienaJochiena raakte haar baan, inkomen, vriend en woning kwijt. "Ik was erg depressief en wilde ik eigenlijk niet meer leven. Ik was erg teleurgesteld in veel mensen om mij heen en was daardoor erg eenzaam. Eigenlijk voelde ik mij ook in de steek gelaten door God." Met hulp van vrienden en God bouwde Jochiena een nieuw leven op.

Het is allemaal begonnen eind 2000. Ik had een vriend, een baan, inkomen, een woning. Al de zekerheden van het leven had ik, tenminste dat dacht ik. Op een dag kreeg ik op mijn werk te horen dat mijn contract niet meer kon worden verlengd. Volgens de leiding deed ik ineens mijn werk niet goed meer. Daar baalde ik erg van natuurlijk, want niemand had eerder tegen mij zoiets gezegd. 

Ik vertelde dit aan mijn vriend van toen en begon met solliciteren. Ook ging ik op zoek naar andere woonruimte omdat ik woonde en werkte op hetzelfde terrein. In die tijd kwam ik er ook achter dat ik financiële problemen had, grote problemen waar ik zelf achter kwam en nooit eerder iets van wist. Mijn vriend kon dit alles niet meer verdragen en verbrak de relatie na twee en een half jaar. Ik raakte alles kwijt in een tijdsbestek van een paar weken. Ik werd erg depressief en wilde eigenlijk niet meer leven.

Ester

Er was echter een iemand die mij op de been hield, mijn vriendin Ester. Zij en haar moeder namen mij een tijdje in huis. Het was allemaal vlak voor Kerst en Oud en Nieuw gebeurd. Ik bleef dus bij Ester en haar familie. Zij namen mij ook eens mee naar de kerk (Vrije Baptisten gemeente Bethel in Drachten).

Ik werd meteen geraakt door alles wat ik daar meemaakte. De liederen, de sfeer, en de preek leek voor mij te zijn geschreven. Het raakte mij diep en keer op keer zat ik huilend in de kerk.

Ontmoetingsdienst

Een keer nam mijn vriendin haar moeder mij 's avonds mee naar de dienst. Het was een ontmoetingsdienst en weer werd ik enorm geraakt door de preek en liederen. Tijdens het gebed werd gevraagd of je je leven aan de Heer wilde geven. Ik was zo geraakt dat ik dat natuurlijk ook graag wilde. Ik mocht zachtjes meebidden. Ik noemde mijn naam zacht en vanaf dat moment was ik wedergeboren. Ik wist nog niet goed hoe en wat, maar voelde mij wel meteen beter. Ik ervoer rust en vrede van binnen. Het idee van niet meer willen leven verdween die avond uit mijn gedachten.

Ik wilde graag meer weten en dus gingen we naar de nazorg. De mevrouw daar was erg vriendelijk en bad nogmaals met mij. Ik was overmand van emotie`s. Zoiets had ik nog nooit eerder ervaren. Eigenlijk is alles vanaf dat moment weer beter gegaan. Ik kreeg een nieuwe baan, ik kreeg een andere woning.

Dat was op zich al erg fijn om weer enige zekerheid te hebben. Toch was door dit alles mijn verleden ook erg naar boven gekomen. Ik kreeg daarom hulp van maatschappelijk werk. Daar heb ik ook veel aan gehad.

Steun uit de kerk

Ik werd door de dominee voorgesteld aan een jong echtpaar. Ik had hierom gevraagd omdat ik graag meer steun wou vanuit de kerk. Zo kwamen Tony en Anita in mijn leven. Zij bezochten mij wekelijks en legden mij van alles uit over het geloof, wedergeboorte en wat dat nou inhield. Ik had ook veel vragen en zij gaven mij de antwoorden. Zij steunden mij enorm. Langzaam aan pakte ik het leven dus weer op.

Maar nog steeds was alles nog niet weer in orde. Tony en Anita vertelden mij over vergeving. Ik koos ervoor om te vergeven in een gebed. hoewel dat erg moeilijk was. Toch weet ik nu dat God met al die emotie`s af heeft gerekend.

Nu een paar jaar later ken ik Tony en Anita en Ester nog steeds. Ik ben hun zeer dankbaar voor hun hulp en steun destijds. Ik ervaar Gods liefde voor mij in mijn leven. Hij ging Zijn weg met mij. Het was niet altijd even makkelijk maar er is in mijn leven nog nooit zoveel zekerheid geweest als nu. Het is de beste keus die ik ooit gemaakt heb, te kiezen voor Jezus in je hart en je weg te gaan met Hem.

Nu ik zo mijn leven bekijk weet ik dat Hij er altijd was. Ik heb net mijn dagboeken gelezen en toen zag ik dat ik toen al op zoek was naar Hem. Ik bad veel, ik verzamelde teksten etc. Zijn liefde voor mij was er altijd en keer op keer heeft Hij gebeden verhoord en mij gezegend. Ik heb geen makkelijk leven gehad maar Hij was er wel altijd bij en dat is een grote troost voor mij.

Doop

Op 16 juni 2002 ben ik gedoopt in de kerk. Daarbij legde ik dit getuigenis af:

"Ik heb het verlangen om mij te laten dopen en ik wil graag vertellen waarom. Eind 2000 ben ik tot geloof gekomen en heb ik mijn leven in Gods hand gelegd. Destijds was ik erg depressief en wilde ik eigenlijk niet meer leven. Ik was erg teleurgesteld in veel mensen om mij heen en was daardoor erg eenzaam. Eigenlijk voelde ik mij ook in de steek gelaten door God.
Na de dienst toen ik Hem gevraagd had om mij te helpen, voelde ik mij rustig en getroost en had ik niet langer het gevoel er alleen voor te staan. Vanaf toen wist ik dat ik niets alleen kon oplossen en dat ik daar God bij nodig had. Samen gingen we op weg om alles op te lossen. De Heer heeft mij heel erg geholpen met mijn situatie en heeft mensen op mijn pad gebracht die ik kon vertrouwen en mij verder konden helpen in het geloof. Hier ben ik God erg dankbaar voor, alleen had ik het niet gekund.
Nu na al die tijd wil ik me graag laten dopen, ten eerste om een getuigenis te zijn voor anderen. Ik weet dat ik straks na de doop een vervolgstap zet op mijn weg samen met God en dus verder ga met mijn nieuwe leven wat ik samen met Hem deel. Ik weet dat ik dan niet meer alleen en bang hoef te zijn, want ik ben in het goede gezelschap van mijn Heer en samen met Hem kan ik alles aan.

Ten tweede wil ik me laten dopen om gehoorzaam te zijn aan de opdracht van God zoals beschreven staat in Handelingen 22 vers 16: 'En nu, wat aarzelt gij nog? Sta op, laat u dopen en uw zonden afwassen onder aanroeping van Zijn naam.' Toen ik dat las in de bijbel heb ik het besluit genomen om mij te laten dopen. Hoe meer ik eraan dacht hoe groter het verlangen werd. 

Ik hoop en bid dat er nog veel mensen tot geloof komen en zich bekeren tot God. Als je dat doet onthoud dan goed deze regels, als je eens niets voelt of ongeduldig dreigt te worden, ze zijn voor mij erg bemoedigend geweest: He Who began a good work in you, will be faithfull to complete it in you, He will never abandon you. Dit is te vinden in Fillipenzen 1 vers 6: Hiervan ben ik ten volle overtuigd, dat Hij, Die in u een goed werk is begonnen, dit ten einde toe zal voortzetten, tot de dag van Christus Jezus."

Jochiena

Jochiena, 2003

Gepubliceerd op Keerpunt in 2004, herpublicatie in 2010.

U kunt contact opnemen met Jochiena: stuur een e-mail

© Keerpunt 2004, 2010.

 
© 2022 Keerpunt
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.