Je bent hier:  Home

Kaká: "I belong to Jesus" PDF Afdrukken
dinsdag 18 december 2007
ImageDe bekende Braziliaanse topvoetballer Ricardo Izecson dos Santos Leite, beter bekend onder de naam Kaká, droomde er als jongetje al van om later profvoetballer te worden. Door een overmoedige duik in een ondiep zwembad leek aan zijn voetbalcarriere echter een abrupt einde te komen.

Ricardo Izecson dos Santos Leite werd in 1982 geboren in Brazilië als zoon van vader Forest Izecson Pereira Leite en moeder Cristina dos Santos Leite. Zij voedden hun zoon volgens het katholieke geloof op. Als jongetje wilde hij al profvoetvaller worden.

Image

Zijn jongere broertje kon de naam Ricardo niet uitspreken en zei 'Kaká'. Dit is ook de voetbalnaam worden waarmee Ricardo bekend is geworden. Op zijn voetbalshirt staat dan ook "Kaka" en niet "Ricardo".

Hij veranderde toen hij in 1994 gedoopt werd. Hij kreeg een relatie met God als Vader. Hij beschouwt zijn ervaring als een geestelijke geboorte.  "Ik leerde God dieper kennen."

In 2000, 18 jaar oud, dook Kaká tijdens een overmoedige bui in een ondiep zwembad. Hij blesseerde zijn nek, een wervel brak. Voor zijn loopbaan werd gevreesd. Kaká herstelde echter wonderbaarlijk. "De artsen zeiden dat ik geluk had dat ik nog normaal kon lopen. Zij spraken over geluk en mijn familie sprak over God. Thuis dankten we God altijd, omdat we wisten dat het Zijn hand en Zijn verlossing was geweest die mij beschermd had."

Hij begon in 2001 zijn carriere als profvoetballer bij de Braziliaanse voetbalclub São Paulo FC. In dat jaar ontmoette hij ook de 13-jarige Caroline Celico, zijn toekomstige vrouw.

In 2002 werd hij onderscheiden als de beste Braziliaanse voetballer.

Sinds 2003 speelt hij voor de Italiaanse voetbalclub AC Milan. Bij deze club en het Braziliaanse nationale elftal groeide Ricardo uit tot een grote wereldvoetballer.  De Braziliaanse profvoetballer Pelé heeft Kaká omschreven als een combinatie van Braziliaanse techniek met Europese kracht.

Sinds 2004 dient Kaká als een Ambassadeur Tegen Honger voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, de jongste toen hij benoemd werd.

In 2005 trouwde hij met Caroline. Seksuele omgang had hij bewust bewaard voor binnen het huwelijk.

Image

Na de 4-1 overwinning van Brazilie 4–1 over Argentinië in de FIFA Confederations Cup 2005 droegen hij en verscheidene teamgenoten, onder wie Gomes en Lúcio, T-shirts met de woorden Jesus Loves You in verschillende talen.

Kaká's favoriete boek is de Bijbel. Elke dag leest hij er een stukje uit. Een favoriet vers uit de Bijbel is:

Ik vermag alles door Hem die mij kracht geeft

Op het voetbalveld wijst hij na elk doelpunt dat hij maakt omhoog naar de hemel, waar God woont.

Image

Vaak draagt hij onder zijn voetbaltenue een shirt met de tekst I belong to Jesus. Wanneer hij scoort gaat het roodzwarte shirt van AC Milan omhoog en belijdt hij met die tekst: Ik behoor Jezus toe.  

Image

Op de labels van zijn schoenen staan teksten als Jesus in the 1st place (Jezus op de eerste plaats) en I belong tot Jezus

Image

De spits won in 2007 de Gouden Bal van het tijdschrift France Football, de onderscheiding voor Europese voetballer van het jaar.

Kort daarna verkozen de bondscoaches en aanvoerders van de nationale voetbalploegen de 25-jarige Kaká tot beste speler van de wereld van 2007. Deze mijlpaal ziet als hij een geschenk van Boven. "De bijbel zegt dat God meer is dan we denken. En dat hij meer zal geven en dat is in mijn leven gebeurd," verklaarde hij.

Image
Kalá en Pelé

In een interview in 2002 zegt hij: "Ik ben dezelfde op het veld en daarbuiten. Het is nodig om kalm te zijn. Op het veld kan ik niet vechten of slaan of vuile taal gebruiken. Ik wil niet dat ze zeggen: "Kijk daar eens, jongens. Hij zegt het ene en doet het andere". Ik wil mijzelf blijven tegenover mijn vrienden en de tegenstanders en nooit iets ander zijn dan wat ik zeg. In de club probeer ik een voorbeeld te zijn. Ik probeer te laten zien wat God in mijn leven tot stand heeft gebracht en ook in hun leven kan doen. Als het mogelijk is probeer ik iets te vertellen over Jezus, over het leven met God, om raad te geven en te helpen".

Wat gaat hij doen na zijn voetbalcarrière? „Er is niets mooiers dan zaken die duizenden jaren geleden zijn opgeschreven te vertalen naar de hedendaagse maatschappij. Dat zie ik als mijn taak na mijn voetbalcarrière.” Hij doelt op de Bijbel.

Tegen hen die al in Jezus geloven zegt Kaka: "Jullie hebben de beste keuze gemaakt en zijn in het beste team. Ga ervoor. Geef niet op. De strijd is pittig, maar we hebben alleen te winnen als we dicht bij Jezus zijn."

Tegen hen die nog zonder Jezus zijn: "Wat doe je buiten dit team? Kom en leer van Gods Woord, leer God kennen zoals Hij werkelijk is. Spits je oren, want het is een bovennatuurlijke zaak en God heeft grote dingen voor ons leven in petto. Stop met het eten van koekjes, terwijl God een maaltijd aanbiedt."

Image

Kees Langeveld, 2007

Geraadpleegde bronnen:

- Telegraaf.nl, "Kaká met hulp van boven de allerbeste", bericht 17 december 2007
- Telegraaf.nl, "Kaká: een dankwoord voor God", bericht 18 december 2007
- Telegraaf.nl, "Kaka grossiert in prijzen", bericht 13 decmber 2007.  De foto van Kaka met de handen omhoog is ontleend aan dit artikel.
- Wikipedia
- Goal4life.com

 
© 2022 Keerpunt
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.